Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A boszorkányságról

Sokan bibircsókos banyára gondolnak először, mint a wikipédia azt írja. Nos a mai boszorkányok nagyrésze kikérné magának ezt a beazonosítási módot, de nézzük ezt el a Wikipédiának, ő a mesebeli boszorkányra gondol. A boszorkányok a régi vallás papnői, jósai, javasai stb. Többnyire nők, a katolikus egyház által veszélyesnek ítélt tudós asszonyok, történelmi nézőpontból.

A mai boszorkányok nagyobbik része ún. "papíros boszorkány"  -szeretem ezt a kifejezést, mert mindent elárul- tehát valamilyen tanfolyamon sajátította el a tudását, ami nem megvetendő, mert ugye próbálkozunk, csak abban kételkedem, hogy valami érdemleges tudást is kapnának egy ilyen tanfolyam keretein belül. Nyilván egyszerűbb így "okleveles boszorkánynak" lenni, mint évekig tanulmányozni a mági ösvényeit, vallásokat és papír nélkül alkalmazni a tudást.

A tanulást nagyban nehezíti a filmek, oldalak ferdítése és a szakirodalom hiánya, persze, hogy elmegy tanfolyamra az illető, holott a mágia ott van körülöttünk, a népi mágia, amit említ is a Wikipédia, ám ez kihalóban van, amíg a kelta  -magyarországon nem honos (ezt mondjuk meg tudnám cáfolni, de ez most nem tartozik ide) másiafajta- virágzik, de ehhez nem sok közünk van mert -már- nem a mi hagyományainkat élteti. Igen kevesen képviselik a régi utat, és én arra intelek Vándor, hogy inkább ezt kövesd, mert ez többet adhat neked őseid tudásából.

Ma a mágia legismertebb követei a Wiccák. Nevük az angol: Wichcraft szóból származik, annak összeolvasztásából hozta létre Gerald Gardner, a wicca mozgalom alapítója és főbb művelője, akiről egy ágazatát is elnevezték. Magyarországon is létezik az egyház, a KWHE: Kelta Wicca Hagyományőrzők Egyesülete. Alapvetően nem rosszak a téziseik, alapelveik, lehet tőlük tanulni az tény.

A boszorkányság a mágiával való bánás tudománya, és mindig a boszorkányun múlik, hogy mire használja ezt a tudást. (Van aki drága és sok eszközzel dolgozik, és úgy gondolja, ez kell a varázslat sikeréhez, holott nem, olcsó és kevés eszköz ugyanolyan szentséggel bír, a népi mágia keretein belül.) A boszorkányon nagy felelősség van, hogy melyik utat választja, a fehér vagy fekete utat, a döntés - és a következménye is - mindig a miénk, érdemes jól átgondolni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.